Законодавець визначає промисловим зразком – результат творчої діяльності у галузі художнього конструювання. Його об’єктом може бути конструкція, форма, малюнок, розфарбування, їх поєднання.

Промисловий зразок має ознаки новизни форми, конструкції, кольору, конфігурації або відповідає цим ознакам у сукупності. Скористатись правом  на отримання патенту може автор, його спадкоємець, роботодавець, якщо об’єкт було створено під час виконання службових обов’язків або доручень і при умові наявності відповідних умов в договорі(трудовому, цивільно-правовому). Автор об’єкту надає роботодавцю  повідомлення у письмовому вигляді з повним описом промислового зразку і в роботодавця є чотири місяці, для подання заявки на патент. Після спливу чотирьох місячного терміну, право на подачу на патент переходять до автора.

Слід звернути увагу, що законодавством встановлено, що заява на патент на об’єкт який створено роздільною працею декількох авторів, розглядається за принципом першого заявника. Пріоритет на розгляд заяви на патент має та особа, яка перша подала заяву на нього.

В Україні, промислові зразки, що відповідають вищенаведеним ознакам, можуть отримати правовий захист у вигляді патенту.  Не можуть отримати патент друкована продукція як така,  об’єкти архітектури, з газоподібних, рідких, сипких матеріалів.

Патент який видається власнику, має строк дії терміном 10 років, і може бути продовжений одноразово на термін в 5 років. Для отримання патенту потрібно подати заявку в патентну установу, визначити, що саме буду охороняти патент і об’єм правової охорони та  пройти експертизу.

Після проходження експертизи, оплати державного мита і збору за публікацію, проводиться публікація і реєстрація патенту. Останній етап це видача патенту, яка проводиться у місячний термін після  державної  реєстрації.

Патент на промисловий зразок надає право його власнику на: права, що випливають з патенту, виключне право використовувати промисловий зразок, не порушуючи права інших власників патентів, право забороняти використовувати промисловий зразок без дозволу власника, право передати патент іншій особі, надавати право на використання об’єкту на основі ліцензійного договору.

Варто особливо звернути увагу, що в України будь-яка особа може в судовому порядку визнати недійсним патент, якщо він не відповідає основним ознакам новизни, тому перед подачею патенту варто провести моніторинг на всіх можливих ресурсах.

Наші спеціалісти можуть допомогти вам у проходженні процедур реєстрації патенту, надати якісну консультацію і супроводжувати вашу подальшу діяльність у патентній сфері.