На сьогодні Україна нажаль не може похвалитись повноцінною і повною політикою захисту інтересів авторів в інтернет просторі. Так в нас є певний механізм захисту прав авторів які викладають свої твори в соціальні мережі, але краще все такі самому подбати про авторські права. В даній статті ми розповімо вам як це зробити.

Законодавець в ЗУ «Про авторські і суміжні права» встановлює, що права на твір виникають в момент його утворення. У випадках коли твір був спочатку написаний на сторінках в соцмережах, то права виникають з моменту написання на сторінці відповідної соціальної мережі.

Автор чиї права були порушені, може звернутись прямо до порушника з вимогою припинити порушення. Якщо ж не вдається досягнути домовленості

Також законодавець не обмежує авторів в праві на псевдонім, і Ви можете публікуватись під будь-яким псевдонімом,  але в разі виявлення порушення авторського права і не можливості вирішення проблеми в досудовому порядку, у автора виникне проблема з доведенням, що сторінка належить саме йому. Під час судового розгляду справи автор може довести про належність сторінки за допомогою огляду сторінки в судовому засіданні, довести що ключі до сторінки належать саме йому, через вхід до соціальної мережі,  звернутись до адміністрації соціальної мережі, для підтвердження ІР-адреси з якої відбулась публікація, або замовити експертизу.

На нашу думку найбільш ефективним способом захисту свого правна твір є перенос, запис його на носій і відправка на особистий поштовий адрес, запис на диск і переміщення в архів.

Слід зазначити, що реєстрація авторського права на держаному рівне не захищає автора повністю, а лише підтверджує наявність твору. А судовий розгляд таких спорів малорозвинений і в них потрібна допомога спеціалістів.

Наші спеціалісти можуть допомогти вам у проходженні процедур реєстрації авторського права, надати якісну консультацію.